×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Network Adress Translation (NAT) Nedir?

29.05.2018 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Cihazların internette diğer cihazlar ile iletişim kurabilmeleri için public yani genel bir IP adresinin olması gerekiyor. Ancak bilindiği gibi IPv4'deki adreslerin sayısı 3.3 milyar gibi sınırlı bir sayıdadırlar. IP adreslerinin bu derece sınırlı bir kaynak olmasından dolayı ev ve iş yerlerinde internete bağlanmamız için gerekli olan internet sağlayıcısı firmalar abonelerine yalnızca bir adet genel IP adresi sağlıyorlar. NAT yani Network Adress Translation sistemi de aynı ağdaki biden çok cihazın aynı genel IP adresini kullanmak suretiyle internet erişimlerini sağlamalarına yarar.

IP Adreslerindeki Yetersizlik ve NAT Protokolü

NAT protokolü ağ içerisinde bulunan cihazların kendi ağları dışındaki başka bir ağa geçerek farklı bir IP adresiyle internete bağlanabilmeleri için geliştirilen bir internet protokolü olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu durumda NAT cihazların sahip oldukları IP adreslerini istenilen bir başka IP adresine dönüştürmek için kullanılmaktadır.

IPv4 üzerindeki her IP adresinin kullanılabilir olması söz konusu olamıyor. İnternet ortamına katılan kullanıcılar her geçen günle birlikte arttığı için IP adresi atamaları da bir sorun halini almaya başlamıştır. IPv4 üzerindeki kullanılabilir olan IP adreslerinin sayısı yaklaşık olarak 3.3 milyardır. Bu durum da IP yetersizliğine zemin hazırlıyor. IP yetersizliğinin önüne geçilebilmesi için de NAT protokolü oluşturulmuştur.

NAT ve Özel IP Adresleri

İnternette bazı IP adresleri özel yani private IP adresi olarak ayrılırlar. Dünya çapındaki çoğu şirket ve kurum da özel ağlarda yer alan private Ip adreslerini kullanırlar. NAT yönlendiricileri (router) aracılığıyla da IP adreslerinin genel IP adreslerine çevrilmesiyle dış bağlantılarını gerçekleştirirler. Temelde NAT yönlendiricileri NAT tablosu denilen bir tablonun aracılığıyla IP çevirme işlemi yaparlar.

IPv6 ile Artacak Olan IP Adresi Atama Protokolleri

Günümüz itibariyle IPv4 protokolü dünya çapında kullanılıyor. İlerleyen dönemlerde IPv6 protokolünün devreye girmesi ile birlikte IPv4 protokolündeki IP adresi atamalarının yaklaşık 2-3 katı gibi bir IP adresi ağıyla interneti kullanabileceğiz. Ancak şu anda kullanılan sistemin kullanıcı sayısının artışıyla yetersiz kalması da IP adresi atamalarında büyük bir sıkıntı oluştuğunu görebilmemizi sağlıyor.

NAT Protokolünde IP Adresi Atamaları

NAT protokolü dönüşümlü bir şekilde IP adreslerini alabilen ve atayabilen bir sistem olduğu için dünya çapındaki global şirketler tarafından da kullanılıyor. Özel IP adreslerinin yerini bu şirketlerde NAT protokolüyle IP adresi ataması almıştır.


NAT

NAT sistemi yalnızca modemler üzerinde kullanılabiliyor. Pek çok sektörde NAT protokolünün kullanılmasıyla internet bağlantılarındaki işlerin kolaylaştığı söylenebilir. NAT havuzunun gelişmesinin dışında, NAT havuzundaki bu işlem hacminin tükeneceği de söylenmekte. Fakat her geçen günle birlikte teknoloji uzmanlarının sürekli ortaya koydukları yeni güncellemelerle birlikte şimdilik böyle bir riskin söz konusu olmadığı görülebiliyor. IP çakışmalarını ve güvenli internet kullanımını arttırdığı için de NAT protokolü bir süre daha hayatlarımızda yer alacak gibi.



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN