İyi Bir Programlamacı Olmak: Farkındalık, Anlamak ve Sorumluluk
Bilgisayar programcısı veya programlamacı terimi, bilişim teknolojileri alanında, yazılımlar için kod yazan uzmanlar için kullanılmaktadır. Programlamanın çeşitli alanlarda kullanımı ve işlevleri bulunur. Programlamacı bir yazılım geliştirici, yazılım mühendisi, bilgisayar bilimcisi ya da yazılım analisti olabilir. Bununla birlikte, bu mesleklerin kapsamında farklı sorumluluklar da bulunmaktadır.
Günümüzün rekabetçi koşullarında, bilgisayar programcılarının kendi alanlarındaki en son teknolojiler ve uygulamalar konusunda daima güncel kalmaları gerekmektedir. Bilgisayar programcıları genellikle bilgisayar bilimi alanında bir önlisans veya lisans derecesine sahiptir. Ancak birçok programlamacı birden fazla programlama dilinde, okudukları bölüm kapsamı dışında uzmanlaşmaktadır. Bu eğitimlere çoğunlukla sertifika programları ya da online eğitimler aracılığıyla ulaşılır.
Bir programlamacı olmak için gerekli olan beceriler, yazılan programın kullanım alanına göre değişmekle birlikte, sektörde sıklıkla kullanılan programlama dilleri arasında şunlar yer almaktadır;
● Linux
● C++
● Java
● ASP.NET
● JavaScript
● C#
● SQL
● PHP
● HTML
● Visual Basic
Bu programlardan birkaçını veya programların tamamını bilen programlamacılar, sektörde daha geniş iş olanaklarına sahip olmaktadırlar.
İyi Bir Programlamacı Olmak İçin Gerekenler
Yukarıda bahsedilen programlama dillerinin yanı sıra, iyi bir programlamacı olabilmek için kişinin bazı kişisel niteliklere de sahip olması gerekir. Bir programlamacının eleştiriye ve yeniliklere açık olması ve problem çözmeyi sevmesi onu iyi bir programlamacı yapan temel unsurlardandır. İşini yürütürken takımdaki diğer kişilerle iletişim kurarak işbirliği yapması da önemli başarı faktörlerindendir. Ayrıca iyi bir programlamacı yeni teknolojilere ayak uydurabilmelidir. Bu özelliklere sahip olmadığı takdirde işini de verimli bir şekilde yapması çok zor olacaktır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, iyi bir programlamacı üç önemli özelliğe sahiptir;
Farkındalık
Farkındalık, anlamanın temelidir. Farkındalığın iyi bir programlamacı olmakla yakından ilgisi vardır. Örneğin, programlamacı geliştirdiği bir programda bug olduğunun farkına varamazsa bunu düzeltme imkanı olmaz. Milyonlarca kullanıcının hayatını etkileyebilecek olan bir sistem hatası ancak programcı bu hatanın farkında olursa düzeltilebilmektedir. Bu nedenle farkındalık programlamacının edinmesi gereken en temel yetkinliktir. Programlamacı farkındalığını çeşitli yöntemlerle artırabilmektedir. Yeni programlama dillerini öğrenmek, yeni tasarım taslakları ve testlerini araştırmak, kişisel olarak yeni sistemlere ve metodlara meraklı olmak bir programlamacının farkındalığını artırmaktadır. Bütün bu yeni deneyimler, bir sistem hatasıyla karşılaşıldığında programlamacıya ilham vererek sorunu çözüme kavuşturmasına yardımcı olmaktadır.
Anlamak
Farkındalığın ilk aşama olduğu başarı sürecinde, programlamacı için yaptığı işin ve karşılaştığı sorunların kökenini anlamak da çok önemlidir. Başarılı sonuçlar elde etmek için sistemlerin işleyişini ve sorunların kaynağını anlamak gerekmektedir. Programlamacı geliştirdiği yazılımın işleyişini ve potansiyel sorunlarını anlamaya çalışmadan hızlı kod yazmaya odaklanırsa bu durum daha karmaşık problemlere yol açmaktadır.
Sorumluluk
İyi bir programcının sorumluluk sahibi olması da gerekmektedir. Buradaki sorumluluk, yapılan işlerin kontrolünün ele alınması anlamına gelmektedir. Bir programlamacının üst üste yanlış kodlar yazdığında projeyi tamamen rafa kaldırmak yerine sorumluluk bilinciyle geri dönüp problemin kaynağını belirleyip sorunu çözmek üzere istekli olması gerekmektedir. Bu durum programlamacılar için zaman zaman zorlayıcı olabilmektedir. Özellikle problemler baş edilemez bir boyuta ulaştığında ve aynı anda yapılması gereken birden fazla iş olduğunda programlamacılar üstlendikleri işin sorumluluğu hatırlamakta zorlanabilmektedir. Ancak koşullar ne olursa olsun sorumluluk bilinciyle hareket eden programcılar karmaşık problemleri çözüme kavuşturduğunda işlerine daha iyi motive olabilmekte; bu da onların üretkenliğini ve başarısını artırmaktadır.
Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen