IP adresleri olarak adlandırılan İnternet Protokol adresleri, TCP - IP "İletişim Kontrol Protokolü - İnternet Protokolü" alternatiflerini kullanan bir ağ üzerindeki cihazların birbirlerini tanımak, birbirleri ile iletişim kurabilmek ve veri alışverişlerinde bulunabilmek için kullanmış oldukları benzersiz bir seri numarasıdır. İnternet bağlantıları bulunan her makinenin bu cihazlara tahsis edilecek bir adreslerinin olması gerekiyor. Bu numara veya adres, iletilecek olan bilgilerin doğru adrese gönderile bilmesini veya verilerin doğru adresten alınabilmesini sağlar. Günümüzde halen kullanılmaktadır. İki çeşit İnternet Protokolü bulunuyor. Bunlardan bir tanesi IPv4 diğeri ise IPv6 sistemleridir.
IPv4 Sistemleri Nedir?
Günümüzde halen kullanılan bir sistemdir. Standart İnternet protokolleri arasında yer alır. 32 (otuz iki) bitten oluşur. Sekiz bitlik dört sayıdan oluşur. Bu sayılar, 0 (sıfır) ile 255 (iki yüz elli beş) arasında değişkenlik gösterir. IPv4 protokol sistemlerinde yer alan her bir adres "1.0.0.0" ile "255.255.255.255" sayıları arasında herhangi bir sayı olabilir. Bu protokol sistemleri kullanılarak 4 milyardan fazla olacak şekilde adresler üretilebilir.
IPv6 Sistemleri Nedir?
IP adreslerinin bloklar şeklinde elde edilmesi sebebi ile, pek çok IP adres aralığı kullanılamıyor, bu sebep ile artan ağ kullanan kişilerin rakamlarına bağlı olarak, daha da büyük bir ip adreslerine ihtiyaç duyarlar. IPv6 sistemleri kullanıcıların bu isteklerini karşılamak için meydana getirilmiştir. IPv4'ten farklı olarak ele aldığımızda bu IPv6 sistemi, 128 bit genişliğinden oluşur. Yani 2128 adet benzersiz adres barındırır. Diğer bir değişle 3 * 1038 birbirinden farklı adresten oluşur.
IP Adresleri Ne İşe Yarıyor?
IP adres kodlarının bilgileri veya rakamları çağımızda suçlu olan kişilerin takibinden pazarlama ve çevrim içi satış işlerine kadar çeşitli alanlarda geniş bir sistem üzerinde kullanılan veri sistemidir. IP numarasına bakılarak şahısların bulundukları ülkeleri, şehirleri, boylam ve enlemi ve ISS'yi (İnternet Servis Sağlayıcısı) belirleye bilmek mümkündür. Ip sistemleri sayesinde o ip adreslerine karşılık düşen verilerin yer aldığı şehirleri ülkeleri hatta mahalleri belirlemek çok daha kolay bir hale gelmiştir. Bu sistemler sayesinde bilişim suçu işleyen kişilerin yerleri çok daha kolay tespit edilir.
IP Adresleri Üzerinden Kimlik
Verileri
Bazı
şahısların ip adreslerinden kimlik, adres ve telefon bilgilerine ulaşılıp
ulaşılamayacağını soruları yaygın olarak soruluyor. Eğer ip adresleri statik
bir adresse ve bir domain yani alan adı ile ilişkilenmiş durumdaysa, yani söz
konusu siteye tahsis edilmişse, ip adreslerinden sitenin adına o bölgeden de
who is olarak bilinen site sahibinin bilgilerinin yer aldığı kimlik adres
telefon gibi verilere ulaşılması mümkündür. Bu konularda adres bilgileri sadece
onların kayıtları içerisinde barındırılır. Bu tür tespit işlemlerini savcılık
yolu ile de kontrol altında tutabilirsiniz. Savcılık yolu ile incelenen ip
adreslerinde suçlu olan kişileri bulmak çok daha kolaydır.
Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen