×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Araştırmacılar, Hafıza Transferi Yapmayı Başardı!

17.05.2018 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Hemen hemen herkesin yok etmek hatırlamak istemediği anıları vardır. Bir süredir çalışmaları devam eden hafıza transferi sonunda başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bilim insanları bu çalışmalar için Deniz Salyangozlarını denek hayvanları olarak kullandı. İşlemde zaten deniz salyangozları üzerinde denendi ve başarılı oldu. Temel olarak bilim insanları bir deniz salyangozunda bulunan Ribo nükleik asit yani RNA'yı hafıza transferi için kullandı ve yapay bir hafıza oluşturmayı da başardı.


Bilimsel Çalışma Nerede ve Kim Tarafından Yapıldı?

Science Daily'de yayınlanan makalede California Üniversitesi'nde Bütüncül Biyoloji, Psikoloji ve Nörobiyoloji Bölümünde olan Prof. Dr. David Glanzman ve ekibinin üstün çalışmaları sayesinde deniz salyangozuda denilen Aplysia'larda hafıza aktarımını gerçekleştirdikleri duyuruldu. Herkesin hafızasında Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Sil Baştan) filmi bu olayla beraber canlanmıştır. Bazıları için harika bir gelişme olsa da bazıları bunu korkunç bir olay olarak nitelendirebilir. Deneyde bilim insanları deniz salyangozlarına elektrik şok vererek RNA transferini sağladılar. İnsanlar için nasıl uygulanır ya da uygulanması mümkün olur mu bilinmez.


Deniz Salyangozlarına Hafıza Nasıl Aktarıldı?

Deniz salyangozlarının beyninde bulunan bulguların, deniz salyangozlarının daha önce elektrik şokuyla karşılaşmamış olmasından yararlanılarak aktarımı yapıldı. Süreç ise deniz salyangozlarının kuyruklarından 20 saniyelik aralıklar ile 5 kez elektrik şoku verilmesi sağlandı. Eylemler 1 gün arayla 5 kez daha tekrarlandı. Bu tekrarlamalar sonucunda salyangozlarda geri çekilme refleksleri oluştuğu görüldü. Deneye maruz bırakılanların geri çekilmesi yaklaşık olarak 1 dakika sürerken kontrol grubu içerisinde bulunan deniz salyangozları ise 1 saniye içerinde geri çekilmeyi başarmıştır.

Daha sonra elektrik şokuyla çıkarılan RNA hiç elektrik şoku yaşamamış olan deney hayvanlarına elektrik ile verilerek aktarımı sağlandı. Sonuçlar ise oldukça enteresandı ve görünene göre hafıza ve deneyimler fiziksel bir şok vasıtasıyla aktarılabiliyordu. 1960 yılında bu konu üzerine düşünülmüş ve araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların bilim insanlarına gelecekte fayda sağlaması umut ediliyor. Uzmanlara göre aynı teknik kullanılarak hafızadan belli anıların silinmesi de mümkün olur. RNA tekrar yapılandırılarak ya da değiştirilerek hafızayla oynamak mümkün olabilir.


Sonuçlar Neyi Gösteriyor?

Bu deneyin sonucunda bilinen birçok gerçek değişecek gibi duruyor. Eskiden hafızanın beyin hücreleri ve sinapslarla alakalı bir oluşum olduğu düşünülüyordu ancak yapılan bu çalışma durumun çok daha farklı olduğunu göstermiş oldu. Araştırma sırasında deniz salyangozlarına bir kereden fazla olarak elektrik şok verildi. Birisinin beyninden gelen materyaller daha öncesinde elektrik şoku yaşamamış bir deniz salyangozuna verildiği an hafıza aktarımı yapmak mümkün oluyor. Bu yeni gelişme birçok iyi amaç için kullanılması mümkün görünüyor. Travma sonrası sıkıntı yaşayan kişiler için tedavi olarak kullanılabilir. Hayatlarını eski haline döndürüp asla unutamadıkları korkunç olaylardan arınmaları sağlanabilir.

 



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN