×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Android Project Treble Farkı!

20.05.2018 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen


Android sürüm yükseltmelerini maliyetli ve zahmetli gören Google, bu maliyeti ve zahmeti azaltarak güncellemelerin hızlandırılmasını amaçlıyordu. Bunu da Project Treble ile yapmayı düşünüyordu. Google’ın Pixel haricindeki cihazlarına da Android P beta erişimi verilmesi, Project Treble’ın güncellemeleri hızlandırması konusundaki başarısını gösteriyor. Google, Android P Beta sürümünü, hafta başında gerçekleştirdiği I/O 2018 adlı etkinlikten sonra erişime açtı. Bu sürüm mobil işletim sistemine getirdiği büyük yeniliklerle bilinen bu sistem ilk başta Pixel cihazlarda erişime açılmıştı ancak Google, ilk kez Pixel cihazlardan farklı olarak Nokia, Sony, Xiaomi gibi markalara ait işletim sistemi sürümünün beta versiyonunu kullanmasına izin verdi.

Google’ın Erişim İznini Vermesi Nasıl Gerçekleşti?

Google, geçen yıl düzenlenen I/O 2017 etkinliğinden önce Project Treble’ı duyurdu. Bunun yanı sıra Google, yazılım güncellemelerini hızlandırmak için de çalışmalar yaptığını ilan etti. Bunun için Android işletim sisteminin en büyük işlemci üreticilerinden olan Samsung SLSI, Mediatek ve Qualcom ile birlikte çalışması Android P beta sürümünün farklı markalarda da kullanılmaya başlanması bu ortak çalışmanın birer ürünüdür.

Project Treble’ı Özel Kılan Nedir?

Android güncellemelerinin hepsi, işletim sistemi ile Akıllı telefon işlemcisinin uyumlu çalıştırılabilmesi için BSP olarak adlandırılan Kart Destek Paketi yazılımına ihtiyaç duyar. Bu yolla akıllı telefon üreticileri Android sürümünü yükseltmek için işlem tedarikçisiyle ortak bir çalışma yürütmek zorunda kalır. Bunların yanı sıra akıllı telefon üreten kişiler, üretimini gerçekleştirdikleri cihazlarda Android sürümünün yükseltilmesini istediklerinde mevcut olan akıllı telefonların yazılımlarının büyük bir kısmını yenilemek mecburiyetinde kalıyorlar ve ayrıca yenilenen bu yazılımlar ise üreticinin ara yüzünü içermiyor. Dolayısıyla yenileme yapılmadan önce kodların yenilenmesi ve daha sonra yeni sürümün üstüne tekrardan bir ara yüz inşa edilmesi gerekiyor. Google ise bu mevcut problemi Project Treble ile çözüme kavuşturuyor. Project Treble, işlemci üreten firmalar ile iş birliği sağladığı için akıllı telefon üretimi yapanlar tekrardan bu iş birliğini sağlamaya çalışmak zorunda kalmıyor.


Project Treble Maliyeti Ne Derece Etkilemiştir?

İş birliği sağlayarak akıllı telefon üreticilerini bir nebze de olsa rahatlamasını sağlayan Project Treble, ayrıca Andoid arabirimini de temel Android yazılımından ayırması yönüyle de üretilen yeni bir Android sürümün hazırlanmasını daha az zahmetli ve eskisinden daha düşük maliyetli bir şekle girmesini sağlıyor.


Project Treble’ın İlk Etkileri Nerede Görüldü?

Project Tremble ‘ın gözlemlenen ilk etkileri Android P Beta sürümünün erişimini açtığı farklı markların üzerinde görülüyor. Model sayısını neredeyse beşe katlanmasını sağlayan Project Trembe ile Lg ve Samsung gibi Android telefon markalarının güncellemelerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini umut ediyoruz. Güncellemelerin daha da hızlanmasını sağlayan Google, ortaya koyduğu ürün ile başarısını tüketicilere de gösteriyor.

 

 

 



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN